Formarea condensului

In exploatarea cladirilor, acoperisul si fatadele sunt solicitate, nu numai de catre fortele mecanice ci si de efectele  temperaturii oscilante (care poate varia intre  – 20°C si + 80°C), precum si de diferente de umiditate ale aerului din interiorul si exteriorul cladirii.  Prezenta apei sub orice forma (gazoasa, lichida si chiar solida) poate avea efecte daunatoare asupra constructiilor, fie asupra microclimatului incaperilor, determinand conditii sanitar-igienice improprii, fie asupra materialelor din elementele constructiilor cum ar fi: scaderea capacitatii de izolare termica, aparitia condensului, diminuarea rezistentelor mecanice. Protectia la actiunea apei provenite din exterior este asigurata prin masuri de hidroizolare specifice.  Umiditatea excesiva din aerul interior este mai dificil de controlat si, asociata cu solutia  constructiva neconforma aleasa, determina fenomene de condens.

Incinta unei constructii, in general, este definita ca un sistem fizic care implica trei componente interactive:

  • Mediul exterior – exteriorul cladirii;
  • Sistemele de inchidere cu termosisteme;
  • Mediul interior – ambientul.

Pachetul termosistem (termoizolant) este separatorul fizic al celor doua medii diferite exterior / interior.  Indiferent de natura si grosimea stratului termoizolant, trebuie sa se tina cont de principalele proprietati definitorii ale acestuia:

CONDUCTIBILITATEA TERMICA ( λ D)…/ W/m K) – dependenta de grosimea stratului de material termoizolant si de calitatea materialului;

PERMEABILITATEA MATERIALULUI– tendinta de difuzie a vaporilor printr-un material de o grosime specificat. Variaza de la foarte permeabil la impermeabil (bariera de vapori).

Practica a demonstrat ca datorita conductibilitatii termice si permeabilitatii materialelor, expuse diferentelor de temperatura, la orice rata  a difuziei vaporilor se produce condens  in interiorul termosistemului respectiv, in zona de conversie  a curentilor de aer cald si rece.

In toate situatiile  unde temperatura interna, din interiorul constructiei (Ti) este mai mare (cu o concentratie ridicata  de vapori) decat temperatura externa (Te) (cu o concentratie scazuta  de vapori), s-a constat ca diferenta de presiune a vaporilor determina transferul acestora prin structura acoperisului, din interior spre exterior, catre zona limita a punctului de roua.Vezi Fig.1


fig.1


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.1

Estimarea diferentelor de temperaturi extreme este singura conditie de dimensionare a conductibilitatii termice a termosistemului necesar. Prin aceasta estimare, zona limita a punctului de roua , in conditii de temperaturi extreme, trebuie sa nu interfereze cu suprafata interioara a constructiei , evitandu-se astfel ca suprafata interioara  sa devina suprafata de condens. Aceasta este singura regula care trebuie respectata, atunci cand  realizam termosistemul pentru acoperis sau pentru perete,  astfel incat sa evitam  formarea condensului la interior. Confortul termic este realizat cu un strat termoizolant calculat de proiectantul cladirii, tinand cont de zona geografica si de variatiile de temperatura.

Pentru evitarea producerii condensului  permeabilitatea la vapori trebuie sa fie  stopata sau redusa, de la foarte permeabil la impermeabil, prin eliminarea difuziei curentilor de aer cald incarcat cu vapori de apa.

 Condensul este evitat atunci cand curentul de aer cald converteste curentul de aer rece intr-o izolatie termica impermeabila la vapori  sau intr-un ansamblu termo-izolator  ne-permisiv.

Fig. 2

fig.2
1
2

 

Pentru atingerea acestui obiectiv (de evitare a formarii condensului la interiorul cladirilor) se recomanda utilizarea membranelor cu acest rol, in vederea obtinerii unei bariere de vapori etansa intre fisii si elementele constructive (grinzi, pereti si orice obstacol). Pentru rezultate eficiente trebuie respectate conditiile tehnice de instalare specificate de producator. (vezi Fig.2)

Lindab ofera membrane cu rol de bariera de vapori si materialele specifice pentru imbinari etanse, atat intre fisii cat si intre anvelopa si toate elementele constructive.

Pentru un acoperis “sanatos” nu subestimati rolul barierei de vapori, in special pentru cladirile rezidentiale cu mansarda locuibila.

Un rol esential in definitivarea etapei de realizarea acoperisului il are montajul.

AICI ai posibilitatea sa selectezi un montator de tigle metalice legitimat de Lindab. In procesul de evaluare, acesta a demonstrat ca are cunostintele teoretice necesare si abilitatile practice pentru a monta un sistem de invelitoare complet conform documentatiilor tehnice Lindab. Majoritatea montatorilor legitimati de Lindab fac parte din echipele de montaj ale partenerilor nostri.

Experienta a demonstrat ca in situatiile in care se fac compromisuri la achizitia / montajul  unui sistem de invelitoare, efectele neplacute apar inevitabil in exploatarea imobilului.