Instalarea elementelor de tinichigerie specifice strapungerii prin acoperis

Odata cu dezoltarea tehnologiei in domeniul energetic s-au instalat pe invelitorile imobilelor panouri solare pentru prepararea apei calde sau panouri fotovoltaice. Instalarea acestor panouri cat si intretinerea lor au determinat proiectantii/constructorii sa prevada in acoperis cai de acces (trape, chepeng) pentru personalul specializat in acesta activitate.

In ansamblul acoperis mai identificam si alte strapungeri cum ar fi: cosul de fum, fereastra de mansarda, sisteme de ventilare pentru invelitoare si exhaustarea zonelor de bucatarii si bai. Toate aceste strapungeri trebuie tratate cu multa atentie deoarece orice greseala in montaj atrage infitratii cu apa pluviala.

Montatorii furniturii Lindab sunt instruiti pentru a realiza inchiderile acestor strapungeri cu elemente de tinichigerie specifice pentru fiecare situatie. In toate cazurile montatorii trebuie sa-si deseneze, sa traseze, sa croiasca materialul, sa-l prelucreze si sa-l monteze. In continuare tratam inchiderile pentru cosul de fum, ferestra de mansarda si sistemele de exhaustare.

1. Cosul de fum

Graphic1

Racordarea cosului de fum la invelitoare se face cu elemente de tinichigerie prelucrate la fata locului sau in atelier. In prealabil cosul de fum este hidroizolat cu membrana anticondens iar in amont de cos se instaleaza un deflector (deviator) de condens. Aceasta operatie se executa in momentul in care se monteaza membrana anticondes pe astereala.

La sipcuire se tine cont ca in jurul cosului de fum sa se realizeze reteaua de sipci si contrasipci necesara pentru sustinerea bordurilor ce vor asigura etanseitatea la infiltratii cu apa cat si a panourile de tigle metalice prelucrate fig.1.

Montajul panourilor de tigle metalice se intrerupe in zona cosului de fum si se executa bordarea lui cu elementele de tinichigerie pregatite anterior Fig.2 si 3. Cu un panou de tigla metalica prelucrat in functie de situatia din zona cosului de fum se reia montajul de tigle metalice Lindab.

Detalii despre forma si dimensiunile acestor elemente de tinichigerie se gasesc in Ghidul de montaj Tigle metalice Lindab.

Graphic2

 

2. Fereastra de mansarda

Instalarea ferestrelor de mansarda trebuie pregatita cu atentie din faza in care se instaleaza folia anticondens.

Recomandam ca:

  • decuparea golului in astereala trebuie sa corespunda cu dimensiunile specificate de furnizorul ferestrei de mansarda;
  • la montajul foliei anticondens se marcheaza golul ferestrei de mansarda dar NU se intrerupe folia anticondens;
  • reteaua de sipci si contrasipci se construieste peste folia anticondens de pe golul ferestrei limitand golul din astereala conform instructiunilor tehnice date de furnizorul ferestrei;

In imaginile de mai jos gasiti o fisa in imagini pentru un montaj corect si rapid al unei ferestre de mansarda Lindab.

Graphic3

In situatia in care invelitoarea a fost finalizata, montajul unei ferestre de mansarda este mai dificil pentru ca trebuie decopertata zona si sunt necesare materiale suplimentare – unul/doua panouri de tigla metalica mai lungi decit fereastra de mansarda cu cel putin 2 module.

Detalii suplimentare se gasesc in instructiunile tehnice livrate de furnizorul ferestrei de mansarda sau in Ghidul de montaj Tigle metalice Lindab.

 

3. Sisteme de ventilatie pentru sarpante si coloane de aerisire

In exploatarea corecta a imobilului sunt doua situatii in care trebuie sa intervenim in perioada in care se executa invelitoarea pentru a realiza sisteme de ventilare sub invelitoare si sisteme de exhaustare in zona de bai si bucatarii.

Ventilarea invelitorii elimina umiditatea in exces, uniformizeaza temperatura intre straturille acoperisului. Evacuarea catre exterior a aerului viciat din imobil duce la minimalizarea disconfortului creat de umiditate, zgomot si miros.

Gasiti rezolvare pentru cele doua situatii prin instalerea pe invelitoare a elementelor specifice.

In imaginile de mai jos gasiti o fisa in imagini pentru un montaj corect si rapid al unui element de ventilatie Lindab.

Detalii suplimentare se gasesc in instructiunile tehnice livrate de furnizorul elementului de ventilatie sau in Ghidul de montaj Tigle metalice Lindab.

Graphic4