Instalarea panourilor de tigla metalica

Tiglele metalice Lindab se monteaza in sistem ventilat, pe structura de sipci si contrasipci din material lemnos sau din metal zincat la cald. Inaintea acestei operatii este necesar sa se verifice si sa se comunice beneficiarului eventualele neconformitati:

    • Abaterile de la planeitatea retelei de sipci si contrasipci cauzate de structura acoperisului;
    • Abaterile de la perpendicularitatea frontoanelor pe linia streasinii rezultata din lucrarile de dulgherie;
    • Daca vor fi strapungeri prin acoperis dupa terminarea instalarii panourilor de Tigle metalice – guri de ventilatii ce urmeaza sa se instaleze, ferestre de mansarda sau pentru vizitare acoperis, cos de fum etc.

Toate aceste detalii trebuie lamurite cu beneficiarul deoarece o interventie ulterioara duce la costuri suplimentare si afecteaza in cele mai multe situatii etanseitatea invelitorii si aspectul final.

Recomandam sa se instaleze (dupa caz) doliile, elementele de tinichigerie FRI, LOMSZ in zona frontoanelor, racordarile la atic, pieptenul pentru ventilatie in streasina etc., inaintea instalarii panourilor de tigla metalica.

Trasati perpendiculara pe streasina fie prin metoda triunghiului cu laturile 3m;4m sau 5m, fie prin metoda bisectoarei din triunghiul isoscel construit pe linia sortului de streasina.

fig.1

 

 

 

 

 

Aceasta perpendiculara o puteti muta prin masuratori exacte unde aveti nevoie. Este important sa stim cum arata primul panou montat la fronton.

In zona frontonului apar urmatoarele situatii situatii:

  • Sarpanta a fost construita cu linia frontonului perpendicular pe steasina – situatie in care montajul poate incepe;
  • Sarpanta a fost construita cu linia frontonului sub un anumit unghi fata de linia streasinii. In acesta situatie se traseasa cu precizie forma primului panou, se decupeaza iar piesa rezultat se instaleaza in raport cu perpendiculara pe linia streasinii.

Fixarea panourilor de tigla metalica se executa cu suruburi autoforante, recomandate de Lindab, dupa schema de mai jos. Suruburile vor fi pozitionate, in toate situatiile, perpendiculare pe reteaua de sipci si contrasipci.

Graphic1

Foarte important!

Fig.4

In imaginea de mai sus panourile de tigla metalica au fost fixate intre ele cu un surub autoforant postat inclinat in zona ambutizata. A doua fixare s-a facut pe reteaua de sipci. Se observa ca reteaua de sipci si contrasipci nu a fost construita conform Instructiunilor de montaj Lindab. Atentionam ca in asemenea situatii pericolul de producere a infiltratiilor sunt crescute si in cele mai multe situatii se reclama produsul.

Debitarea panoului de Tigla metalica

Recomandam ca debitarea panourilor de tigla metalica sa se faca dupa trasaj si la sol, folosind o pereche de foarfeci (stanga, dreapta).

Folosind ambele foarfeci pe un trasaj corect se obtine o decupare uniforma, exacta si estetica.

Aceste informatii si altele le gasiti in “Instructiuni de montaj tigle metalice  Lindab”.