Membrana de difuzie (folia anticondens) Lindab

Joaca un rol important in aplicatiile din domeniul constructiilor atat din punct de vedere al durabilitatii, cat si din punct de vedere al parametrilor tehnici definitorii.

Este recomandata  pentru a oferi protectie impotriva infiltratiilor cu apa in  timpul constructiei si sa asigure, pe  durata  de  viata a  cladirii, ventilarea si preluarea condensului format in perioade calendaristice cu variatii de temperatura zilnice insemnate.

Pentru domeniul constructiilor rezidentiale Lindab comercializeaza materiale din familia DuPont™ Tyvek® si nu numai, specifice aplicatiilor legate de realizarea unui acoperis ”sanatos”. In functie de panta acoperisului si tipul de invelitoare avem solutii si materiale ce pot satisface conditiile impuse de proiectant sau arhitectura acoperisului.

In continuare va prezentam produsele specifice invelitorilor destinate cladirilor rezidentiale comercializate de Lindab si sugestii legate de punerea lor in opera.

Lindab Tyvek® Solid

Membrana de difuzie LAF

Tyvek_Solid (1)

Folia se intinde orizontal, paralel cu streasina, peste capriori, in contact direct cu termoizolatia sau pe suport de astereala din scandura de rasinoase.

Suprapunerile orizontale vor respecta linia punctata, marcata pe suprafata superioara a foliei – 150 mm.

Pentru o etansare optima se recomanda lipirea acestora folosind banda dublu-adeziva TyvekBANDA-DA.

Efect: Miscarea naturala a aerului, de la streasina spre coama, in spatiul dintre invelitoare si hidroizolatie favorizeaza eliminarea condensului din structura acoperisului. Folosirea retelei de reazem din sipci si contrasipci permite interconectarea canalelor de aer in zonele cu ruperi de panta, dolii, ferestre de mansarda sau lucarne. Condensul acumulat pe hidroizolatia Lindab Tyvek va fi condus in siguranta catre streasina.

NOTA:  In anumite situatii constructive membrana de difuzie se poate monta perpendicular pe strasina numai cu petrecerile imbinate cu banda dublu-adeziva Tyvek BANDA-DA. Pentru realizarea unui montaj corect trebuie sa stabiliti detaliul de streasina ce urmeaza a fi realizat coreland panta acoperisului cu tipul de tigla metalica (dimensiunea modulului) – detalii gasiti in Ghidul de montaj Lindab.

Membrana de difuzie (folia anticondens) Lindab Basic100 

2

Folia se intinde in siruri orizontale, paralele cu streasina, peste capriori, in contact direct cu termoizolatia sau pe suport de astereala din scandura de rasinoase.

Suprapunerile intre randurile de folie vor fi de minim 100mm.

Pentru performanta imbunatatita se recomanda lipirea in zona suprapunerilor a randurilor de folie cu banda dublu-adeziva.

Efect: Curentii de aer formati prin miscarea naturala a aerului, de la streasina spre coama, in spatiul dintre invelitoare si hidroizolatie favorizeaza eliminarea condensului din structura acoperisului. Folosirea retelei de reazem din sipci si contrasipci permite interconectarea canalelor de aer in zonele cu ruperi de panta, dolii, ferestre de mansarda sau lucarne. Condensul acumulat pe hidroizolatia Lindab Basic 100 va fi condus in siguranta catre streasina.

 

Lindab Tyvek® Metal 

3

Membrana speciala de difuzie pentru acoperisurile faltuite, ce asigura o buna permeabilitate a vaporilor si permite drenajul umezelii sub foile de tabla.

Se aplica direct peste astereala, sub acoperisul din tabla faltuita.

Imbinarile intre fasii se realizeaza cu banda dublu adeziva Tyvek.

Efect: Asigura ventilarea si dirijarea condensului pentru acoperisuri cu panta cuprinsa intre 3.5º si 10º.

 

 

 

Lindab Tyvek® VCL SD2 

4

Membrana semi-permeabila utilizata ca strat de control al vaporilor, Aplicabila la partea interioara a peretilor sau a tavanelor cladirilor si la mansardari, pentru a preveni infiltrarea vaporilor din interiorul constructiei.

Protejeaza eficient materialul termoizolant al peretilor si acoperisului  impotriva umezelii.

Contribuie la reducerea semnificativa a pierderilor de caldura prin  convectie.

Conceputa special pentru utilizarea ca protectie impotriva infiltrarii  aerului, membrana Tyvek® VCL SD2 controleaza de asemenea transferul vaporilor prin structura cladirii, mentinand astfel un echilibru intre rezistenta la vaporii din interior si din exterior.

Atentie! Imbinarile, racordul la perete sau la alte obstacole se realizeaza cu banda butilica Tyvek.

 

Materiale pentru imbinari si etansarea membranelor de difuzie

Banda adeziva Tyvek – BANDA-A

5

Banda cu o fata adeziva pentru etansarea suprapunerilor si in jurul perforarilor, tevilor si ferestrelor. Recomandat pentru VCL SD2, dar adecvat pentru toate membranele Lindab Tyvek. Realizat din Tyvek si adeziv acrilic pentru etansare de durata.

 

 

 

6
7

Banda dublu-adeziva Tyvek – BANDA-DA

1

Banda dublu adeziva, ideala pentru etansarea suprapunerilor si fixarea membranelor Lindab Tyvek pe suprafete netede. Proprietati excelente de aderenta in conditii de umiditate excesiva. Fixare initiala puternica.

 

 

2

 

Banda butil Tyvek – BANDA-B

3

Banda adeziva pe baza de butil, folosita pentru asigurarea etansarii la umezeala si aer intre o membrana Lindab Tyvek si majoritatea materialelor de constructii. Banda de butil Tyvek inregistreaza performante maxime atunci cand este presata pe suport, fiind recomandata pentru utilizarea pe liniile perimetrale, la cosuri sau ziduri de sprijin.

 

 

4

Sugestii pentru un montaj corect si eficient:

Membranele se fixeaza pe structura din material lemnos folosind capsatoare mecanice cu agrafe de minim 10x10mm.

Fixarile se vor practica numai pe zona de suprapunere intre membrane. In situatia in care sunt necesare fixari suplimentare (in afara zonei de petrecere) se recomanda ca fixarile se fie acoperite cu bucati de banda simplu adeziva eliminand astfel posibilitatea infiltratiilor cu apa in astereala, grinzi etc.

Fixarea membranelor pe suport metalic se realizeaza cu banda simplu /dublu-adeziva.

La acoperisul fara astereala montajul se face din aproape in aproape. In prima faza sigilati cu banda dublu adeziva imbinarea dintre doua fasii de membrana apoi fixati prima fasie de suport repetand operatia de imbinare cu urmatoare fasie.

Paziile, racordul la calcan, diverse strapungeri prin acoperis vor fi protejate prin ridicarea foliei minim 100mm si fixare cu materiale recomandate de producator.

Daca in urma unei actiuni membrana a fost deteriorata (gaurita, taiata) si nu poate fi inlocuita zona  afectata reparatia poate fi realizata cu banda simplu adeziva.

Pentru fixarea membranelor de difuzie pe suprafata acoperisului NU sunt recomandate suruburile autoforante, holsuruburi, cuie etc.

Recomandam ca inainte de inceperea instalarii sa consultati Ghidul de montaj Lindab.

Un rol esential in definitivarea etapei de realizarea acoperisului il are montajul.

AICI ai posibilitatea sa selectezi un montator de tigle metalice legitimat de Lindab. In procesul de evaluare, acesta a demonstrat ca are cunostintele teoretice necesare si abilitatile practice pentru a monta un sistem de invelitoare complet conform documentatiilor tehnice Lindab. Majoritatea montatorilor legitimati de Lindab fac parte din echipele de montaj ale partenerilor nostri.

Experienta a demonstrat ca in situatiile in care se fac compromisuri la achizitia / montajul  unui sistem de invelitoare, efectele neplacute apar inevitabil in exploatarea imobilului.