Montajul sistemului de jgheaburi si burlane Lindab

Sistemul de drenare si colectare a apelor pluviale Lindab da posibilitatea utilizatorilor sa rezolve diverse situatii intalnite in proiectarea unui imobil. Compus din elemente minutios realizate, cu un design placut, asigura un montaj rapid, care nu necesita scule si dispozitive speciale. Impreuna cu invelitoarea formeaza un subansamblu al acoperisului ce poate satisface cele mai exigente pretentii ale beneficiarilor.

Sistemul de jgheaburi si burlane Lindab este independent de invelitoare si in realizarea ansamblului se monteaza in prima etapa de lucru. Ca in cazul oricarui material utilizat in realizarea acoperisului, rezultatul final depinde de punerea in opera si de calitatea suportului.

La montajul sistemelor de jgheaburi si burlane se tine cont de Instructiunile de montaj, ghid tehnic in care sunt specificate etapele de lucru si modul in care urmeaza sa se imbine. elementele constructive ale sistemului component.

Inaintea inceperii montajului, se preia frontul de lucru de catre montator si se verifica cu atentie:

  • corespondenta dintre necesarul intocmit in oferta (cantitativ) cu materialele sosite in santier. Cu aceasta ocazie se pot identifica anumite neconformitati la livrare. Neavand toate materialele procesul de montaj este intrerupt si astfel termenul de executie se prelungeste;
  • structura acoperisului si planeitatea streasinii. Streasina trebuie sa fie finalizata constructiv – cu scandura de pazia fixata. Prin masuratori specifice, se verifica daca este orizontala si aliniata pe directia longitudinala;
  • pozitia burlanelor – se marcheaza pe streasina conform proiectului; pozitia acestor elemente este determinata de proiectant, in concordanta cu suprafata de invelitoare de pe care trebuie sa fie colectata apa pluviala de catre un burlan.

Dupa parcurgerea acestor pasi, se poate incepe montajul sistemului pluvial.

Atentie la fixarea si alinierea sortului de streasina. De la muchia sortului de streasina  incepem masuratorile pentru pozitionarea sipcilor orizontale din reteaua de sustinere a tiglelor metalice Lindab.

Neconformitati care pot aparea la montajul sistemului de jgheaburi si burlane:

In Instructiunile de montaj se mentioneaza ca tronsoanele de jgheaburi se imbina cu un spatiu de cca 5 mm; acest spatiu este necesar pentru a prelua dilatarile si contractarile otelului la variatiile de temperatura.

jb

In imaginea alaturata se poate observa ce se petrece in sezonul rece la un tronson lung de jgheab. Imbinarile au fost realizate prin petrecere  si mascate cu elementul de imbinare cu garnitura de  etansare.

Lipsa de planeitate la streasina produce efecte la montajul tronsoanelor de jgheab, atat in plan orizontal cat si in plan vertical, generand o linie serpuita a tronsoanelor de jgheab.
In aceste conditii, nu mai este posibila amplasarea scurgerilor conform proiectului.

Decuparea din jgheab trebuie sa aiba diametrul egal cu diametrul burlanului, iar marginile trebuiesc rebordate spre elementul de imbinare jgheab-burlan. Practicand aceasta rebordare, in decuparea din jgheab, evacuarea este curata (fara frunze agitate, etc) si se intrerupe migrarea picaturilor de apa pe spatele jgheabului in directia de scurgere.

Cheia succesului in montajul sistemelor de jgheaburi si burlane este respectarea cerintelor tehnice din Instructiunile de montaj.

Sistemul de jgheaburi si burlane va fi performant daca, anual, se face mentenanta – se curata si se verifica legaturile dintre elementele constructive.

Pentru prevenirea colmatarii sistemului de jgheaburi si burlane cu gheata si zapada recomandam sistemul degivrator Lindab.

poza 4

Un rol esential in definitivarea etapei de realizarea acoperisului il are montajul.

AICI ai posibilitatea sa selectezi un montator de tigle metalice legitimat de Lindab. In procesul de evaluare, acesta a demonstrat ca are cunostintele teoretice necesare si abilitatile practice pentru a monta un sistem de invelitoare complet conform documentatiilor tehnice Lindab. Majoritatea montatorilor legitimati de Lindab fac parte din echipele de montaj ale partenerilor nostri.

Experienta a demonstrat ca in situatiile in care se fac compromisuri la achizitia / montajul  unui sistem de invelitoare, efectele neplacute apar inevitabil in exploatarea imobilului.