Reduceti problemele alergice cu o ventilatie buna
„Mancarime la ochi, nas infundat si respiratie suieratoare. In 2021, pare ca polenul ne creeaza probleme mult mai devreme decat in anii anterior. Medicii avertizeaza inclusiv persoanele care nu sufera de alergii la polen ca pot intampina fel de fel de situatii”. Titluri ca acestea se gasesc peste tot in media de ceva vreme. Dar stiati ca pana la 30% din populatia Suediei sufera de alergie la polen cu probleme oculare si respiratorii?” 1 In Romania, nu exista statistici exacte, doar alergia la ambrozia, multprea hulita in ultima vreme, a ajuns sa fie diagnosticata la jumatate de milion de romani.
Cea mai frecventa alergie la polen este la mesteacan si iarba, dar anotimpul polenului poate fi impartit in trei perioade. Prima perioada incepe in primavara, cand arborii de foioase sunt in floare, apoi vine vara cu polen de iarba si, in cele din urma, sfarsitul verii si inceputul toamnei, care este anotimpul pelinului (Artemisia).
Aerul din interior este adesea mai poluat decat aerul din exterior
Unul dintre motivele pentru care atat de multi oameni sufera de alergii este ca suntem expusi la mai multi poluanti atmosferici decat inainte. Avem tendinta sa ne gandim la gazele de esapament si la alte emisii in aer liber atunci cand vorbim despre poluarea aerului, dar adesea aerul din interior si din casele noastre este mai poluat.
O buna ventilatie reduce disconfortul
Deci, o buna ventilatie in casa dvs. este importanta. Schimbul scazut de aer nu numai ca agraveaza simptomele polenului, dar poate fi si cauza lor. Cu un sistem modern de ventilatie, problemele alergice pot fi reduse.
Astazi, multe case recent construite folosesc sisteme de ventilatie mecanica cu introducere si evacuare de aer plus recuperare de caldura. Aerul este captat de o unitate de ventilatie, echipata cu filtru care elimina poluantii din aer. Daca utilizati tipul potrivit de filtru, acesta opreste si polenul, ceea ce inseamna ca aer din casa este purificat.
Daca cineva din casa are alergie la polen, ar trebui sa acordati o atentie suplimentara schimbarii filtrului din unitatea de ventilatie. Va recomandam sa fie schimbat atat primavara, cat si toamna, adica inainte si dupa anotimpul polenului. Daca nu aveti un astfel de sistem, puteti pune filtre de polen in valvele pentru aer proaspat.
Si daca nu aveti nici aceasta optiune, puteti incerca sa puneti un purificator de aer in camera in care petreceti mult timp. De exemplu, in dormitor (Asthma Allergy Nordic recomanda unele produse).
Noi, va recomandam o solutie practica, pe termen scurt – purificatoare de aer cu filtru hepa special concepute pentru interior, dar si o investitie intr-un sistem de ventilare pentru uz rezidential. Doar scrieti la info@lindab.ro sau sunati la 021 2094100 (luni – vineri, 07.00 – 16.00).
In cele din urma, pentru cei care sufera de alergie la polen, am dori sa va impartasim cateva sfaturi din partea Asociatiei pentru Astm si Alergie:
- Luati o plasa de polen pentru fereastra daca doriti sa ventilati. Sau deschideti ferestrele noaptea dupa ce a plouat. Tineti ferestrele inchise in timpul zilei.
- Schimbati hainele cand ati fost in aer liber.
- Schimbati lenjeria de pat des si clatiti polenul din par inainte de a merge la culcare.
- Nu agatati hainele sau asternutul pentru a le usca in aer liber.
- Evitati contactul cu animalele de companie care au fost afara si care ar putea avea polen in blana lor. Periati sau clatiti blana dupa ce animalul a fost afara.
- Spalati pardoselile des si stergeti suprafetele foarte des.
- Alegeti un aspirator cu un filtru bun (de exemplu, recomandat de Asthma Allergy Nordic).
- Alegeti plante care nu emit polen.
- Evitati sa va asezati pe un gazon proaspat tuns si tundeti gazonul cand este innorat.
- Clatiti-va nasul cu apa pentru a scapa de polenul blocat in caile nazale. Puteti de asemenea cumpara de la farmacie spray nazal cu solutie salina.
Surse:
1) Astma & Allergiförbundet, https://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/allergi/pollenallergi/